10 činjenica o uzbudljivom letovima borbenim zrakoplovom

Obožavatelji kultnog filma Top Gun i ovisnici o adrenalinu sigurno su već upoznati s tim kako izgleda let u borbenom zrakoplovu.

1. Borbeni zrakoplov moguće je unajmiti

Ne morate biti pilot vojnih snaga da biste imali priliku letjeti borbenim zrakoplovom. Zrakoplov možete unajmiti od nekih čarter agencija. Ukoliko niste ovlašteni za upravljanje takvim zrakoplovom, bit ćete suputnik iskusnog pilota.

2. Prije polijetanja imat ćete obuku iz sigurnosti

Kada prvi put unajmljujete neki borbeni zrakoplov, kratak tečaj iz sigurnosti je obavezan. Ovdje ćete naučiti kako se ponašati u zrakoplovu i što učiniti u vanrednim situacijama.

3. U nekim ćete čarter kompanijama dobiti uniformu

Da bi doživljaj leta vojnim zrakoplovom bio potpun, neke čarter tvrtke pripremile su za klijente i stvarne uniforme vojnih pilota.

4. U vojni zrakoplov ne ulazi se bez padobrana

Iako je sigurnost vojnih zrakoplova neupitna, od vas se najčešće zahtijeva da stavite padobran. Ovo pravilo poštuju pravi vojni piloti, pa morate i vi.

5. Vojni zrakoplovi lete većom brzinom od ostalih

Ukrcate li se u neki od lovaca, kao što je Albatros L39 C, provozat ćete se brzinom od čak 900 km/h. Ako ste mislili da su bolidi brzi, pripremite se na razuvjeravanje.

6. Sigurno nećete samo letjeti

Vaš će vam pilot htjeti pokazati razne petlje i ostale figure koje se daju izvesti zrakoplovom koji ste izabrali. Budite spremni sjediti naglavačke.

7. Neki od najpoznatijih vojnih zrakoplova

A37 – B DragoAero_L-39C-Albatros-'Firecat'-side-20080809nfly koristile su: američka, vijetnamska, južnokorejska i kubanska vojska.

L39 Albatross u svojoj floti imali su: Amerikanci, SSSR, Istočna Njemačka, Tajland i Egipat.

MIG – 29, nadzvučni zrakoplov koji je najzastupljeniji u vojskama vodećih svjetskih sila.

8. Što ponijeti?

Mnogi koji razmišljaju o letu borbenim zrakoplovom pitaju se što ponijeti sa sobom. Ponesite udobne cipele i kameru, svu ostalu opremu dobit ćete na uzletištu!

9. Pojedite nešto lagano

Prije leta nikako nemojte puno jesti i ne jedite tešku hranu. Od akrobacija u zraku lako bi vam moglo pozliti.

10. Povedite prijatelje

Kako biste izbjegli nevjericu poznanika kada im budete pričali o svojoj avanturi, povedite prijatelje koji će sve snimiti sa zemlje dok vi to možete napraviti iz zraka.