Laki zrakoplovi! Nadolazeća tehnologija zračnog prometa

Laki zrakoplovi izrađuju se od 1999. godine. Ovi se zrakoplovi obično pokreću turbo propelerima i teže do 5 500 kg. Kada su se tek počeli proizvoditi, na tržištu nije postojao pretjerano velik interes za ovakvom vrstom letjelica. Ljudi su se još velikom većinom vozili komercijalnim zrakoplovima a oni najbogatiji imali su svoje privatne. Međutim, u igru se 2006. godine uključila poznata Cessna. Njihov prvi laki zrakoplov, Mustang Citation, označio je prekretnicu u industriji lakih zrakoplova.

Otkako je izišao, Mustang je izazvao veliko zanimanje i u Cessni su počeli primati brojne narudžbe za ovaj laki zrakoplov. Od tada do danas, svijet lakog zrakoplovstva značajno se promijenio. Sve je više lakih zrakoplova koji udovoljavaju visokim standardima a mogu se kupiti po jako pristupačnoj cijeni.aircraft-466688_960_720

Laki zrakoplov Phenom 100 pruža veći komfor nego većina iz iste kategorije. Kabina zrakoplova je prostranija a maksimalna količina prtljage koja se može unijeti u ovaj zrakoplov je čak 62 kubične stope. Eclipse 550 još je jedan u nizu malenih velikana. Ovaj zrakoplov može preletjeti udaljenost 1125 nautičkih milja i ima mjesta za 4 osobe. Ono što ga čini posebnim je to da ovaj dvomotorac ima znatno manju potrošnju goriva od drugih zrakoplova iz klase. Industrija lakih zrakoplova svakako se može nadati lijepoj budućnosti. Cessna je u Las Vegasu već najavila novi Citation a za njima ne kaskaju ni ostali proizvođači koji također uskoro izbacuju nove zrakoplove. Svaki od ovih zrakoplova bit će bolji i luksuzniji od svojih prethodnika.

Zrakoplovi nikada nisu bili tako dostupni kao danas. Mnoge tvrtke koje se bave prijevozom pošiljaka kupile su vlastite lake zrakoplove i tako osigurale konkurentnost, te spriječile kašnjenje isporuke. Čak i pojedinci koji su zaljubljenici u zrakoplovstvo ili im pak zrakoplov treba radi što bržeg transporta, posegnuli su u džepove i izdvojili novac da bi si kupili laki zrakoplov.

Laki zrakoplovi su prave zvijezde neba jer imaju sve: povoljnu cijenu, komfor i kvalitetu, a dovoljno su kompaktni da mogu sletjeti gotovo svugdje.