Što je LZ i po čemu se on razlikuje od uobičajenog poslovnog zrakoplova?

LZ je kratica za „laki zrakoplov“ međunarodna skraćenica je engleska VLJ (very light jet). Svjedoci smo kako se mnoge stvari danas izrađuju manje, lakše i jeftinije nego ikada. Zrakoplovi tome nisu iznimka. Otkako je Cessna 2006. lansirala svoj poznati laki zrakoplov, Citation Mustang, dogodila se eksplozija u proizvodnji ovog tipa letjelica.

Laki zrakoplovi nisu lagani samo po svojoj težini koja iznosi ispod 5 500 kg, nego i po svojoj cijeni. Ovakvi se zrakoplovi danas mogu kupiti za tek nešto više od 1Air2-600x426 500 000$, što je stvarno niska cijena u usporedbi sa cijenom uobičajenih poslovnih zrakoplova koji znaju koštati i stotinu puta više.

Laki zrakoplovi idealni su za kraće letove pa se sve više tvrtki ili pojedinaca odlučuje za kupnju ovakvih zrakoplova ako najčešće putuju lokalno. Dodatna prednost ovih zrakoplova je ta što im je potrebna jako kratka pista (u nekim slučajevima tek nešto duža od 900 m), pa mogu sletjeti u gotovo svaku zračnu luku.

U današnje vrijeme kada je cijena jedan od presudnih faktora jer je kriza zagrizla u sve grane privrede, tržište lakih zrakoplova doživjelo je procvat. Ljudi se ne žele odreći udobnosti i uštede vremena a znaju da to mogu dobiti za višestruko manju cijenu od one koja se traži za veće poslovne zrakoplove. Tehnologija u lakim zrakoplovima ni malo ne zaostaje za onom koja je ugrađena u njihove veće i luksuznije srodnike. Sigurnost leta ovakvim zrakoplovom je maksimalna.

U laki zrakoplov može se smjestiti od četvero do osmero ljudi, pa su oni pogodni i za tvrtke koje svoje timove često šalju na sastanke van mjesta u kojem tvrtka ima sjedište. Rekli bismo da je jedina mana lakih zrakoplova to što su namijenjeni za kraće relacije i nisu pogodni za letove duže od 1 100 nautičkih milja. Međutim, ako trebate otputovati na neku udaljeniju destinaciju, uvijek možete unajmiti neki veći korporativni zrakoplov.