Zašto velike kompanije odabiru putovanja poslovnim zrakoplovima

Mnogi vlasnici i izvršni direktori najvećih svjetskih tvrtki nikada ne putuju komercijalnim zrakoplovima. Je li putovanje privatnim poslovnim zrakoplovom ili čarter poslovnog zrakoplova samo pokazivanje moći ili su putovanja ovim zrakoplovima zaista nužna?

Na putovanja poslovnim zrakoplovima svaka velika tvrtka potroši milijune dolara godišnje. Poslovni svijet izrazito je dinamičan i vrlo je važno negdje stići na vrijeme. U redu za zračnu luku često možete naletjeti na zastoj u prometu. Ako ste i imaBombardier Global 6000 copyli sreće stići onamo na vrijeme, mogli bi se neugodno iznenaditi kada na monitoru vidite da vaš let kasni. Ako je izreka „Vrijeme je novac“ pogodna za neki segment društva, onda je to sigurno svijet biznisa. Izvršni direktori i vodeći stručnjaci u nekoj tvrtki najčešće se plaćaju po satu. Da ih ne biste plaćali više nego trebate, na sastanak ih možete otpremiti na vrijeme. Zakasniti na važan poslovni sastanak je krajnje neprofesionalno pa veliki igrači žele izbjeći ovakve situacije kad god je to moguće.

U poslovnim zrakoplovima može se i raditi. Smijete koristiti mobilni telefon i imate pristup internetu. Pa tako iz zrakoplova možete obaviti video konferenciju, izraditi prezentaciju ili se susresti s poslovnim partnerima i pregovarati o poslu tisućama kilometara iznad zemlje.

Prednost privatnih zrakoplova je i ta što oni mogu sletjeti u manje zračne luke. Ne održavaju se svi sastanci u gradovima u kojima postoje veliki aerodromi na koje može sletjeti komercijalni let. Da letite komercijalnim letom, možda biste se još satima trebali voziti unajmljenim automobilom do konačnog odredišta. Iako većina velikih tvrtki ima svoja sjedišta u velikim gradovima, sastanci se često održavaju van poslovnih prostorija, daleko od očiju javnosti. Naravno, ponekad se poslovni zrakoplovi koriste i u privatne svrhe. Neke firme imaju klauzule u ugovorima koje omogućavaju da njihov važan djelatnik otputuje na odmor zrakoplovom kompanije.

Svijet biznisa bi bez korporativnih zrakoplova svakako bio sporiji i kompliciraniji. Poslovni zrakoplovi nisu luksuz, oni su nužnost u svijetu u kojem se može kupiti sve osim vremena.